Naar overzicht

Vispoortenplas: het effect van de bouw van een groot warenhuis op de oude binnenstad (1974)

Wat moet er komen op de plek waar Hudson Bay en daarvoor V&D gevestigd waren? De gemeente Zwolle breekt zich er nog steeds het hoofd over. Tot 1965 stond er de katholieke Michaëlkerk, met de toren op de hoek van de Roggenstraat en de Nieuwstraat. Het kerkgebouw, inclusief een monument voor Thomas a Kempis, werd in 1965 gesloopt. In de zomer van dat jaar maakte Han Prins vanaf de Peperbus een laatste foto van de 70 meter hoge toren.

In 1974 keek je vanaf de Vispoortenplas op de brutalistische betonnen gevel van het winkelpand van V&D. Dit forse complex vindt men tegenwoordig eigenlijk ook niet meer kunnen in de oude binnenstad. Er waren plannen voor een geheel nieuw gebouw. In de architectuur daarvan zou speels worden verwezen naar de gevels van het voormalige kerkgebouw en de torenspits.

Zoals op de tekeningen te zien is hadden Han Prins en de Vrienden van de Stadskern in het bijzonder oog voor de entree over de Vispoortenbrug naar de binnenstad. Om het ‘gapende gat’ dat het effect zou zijn van het moderniseringsplan te benadrukken, liet Prins in zijn schetsen de ophaalbrug weg. 

De oude meelfabriek van de fa. Bergia op de bovenste tekening heeft Han Prins op de onderste tekening vervangen door een reconstructie van de stadsmuur. Na afbraak van de fabriek in 1969 is daar echter de stadsmuur niet meer opgebouwd, omdat er geen resten van de oorspronkelijke muur meer waren.

Toch had de tekening van Prins wel succes. De Vrienden kregen het voor elkaar dat op de hoek de kruidenierswinkel van de Fa. Roeten, die in 1956 was gesloopt, zou worden gereconstrueerd. De voetgangerspassage zoals we die nu in de vorm van een onderdoorgang kennen, is overigens een toevoeging aan het 'huis Roeten' om toch voldoende ruimte te maken voor het moderne verkeer.