In de jaren zestig werd in de Zwolse binnenstad ruim baan gegeven aan de auto. In 1964 ontstond er onrust onder de bevolking over de voorgenomen versmalling van de stadsgracht langs de Burgemeester Van Roijensingel. De singel met de karakteristieke tweebaans klinkerweg zou in de visie van de gemeente verbreed moeten worden tot maar liefst 30 meter. Over het verbrede tracé kon een vierbaans autoweg (!) worden aangelegd, waardoor van de stadsgracht slechts een smal deel zou overblijven. Voor de bomen van de singelbeplanting zou dan helemaal geen plaats meer zijn.
Verontruste Zwollenaren schreven brieven aan de Zwolse Courant. Burgemeester Roelen reageerde op 15 december 1965 over de ontstane onrust met de melding dat er geen reden was voor paniek. Toenmalige KVP-raadslid Hoffschulte, tegenstander van het plan, reageerde met de opmerking ‘dat aan de moloch verkeer niet alles kan worden opgeofferd.’ In december 1965 reageerde de burgemeester andermaal op de kritiek op de verkeersplannen: ‘Zonder verkeer zou de city een museum worden, waarin men alleen op kousevoeten zou mogen rondgaan.’
De protesten, aangevoerd door de Vrienden van de Stadskern, groeiden uit tot een groot succes, waarbij meer dan 5.000 handtekeningen werden verzameld van tegenstanders van het verkeersplan. De gemeente haalde bakzeil en trok het plan voor een vierbaans tracé op de Van Roijensingel in. Zeven jaar later werd het plan om de singel breder te maken alsnog gerealiseerd, zij het dat het nu om een geringe versmalling van de stadsgracht ging. Hiervoor werden echter in 1972 wel alle markante lindebomen langs de singel gekapt.
Anno 2025 zien we een volstrekt andere benadering van de verkeersproblematiek in Zwolle. Zo ontwikkelt de gemeente nu plannen om de binnenstad en de singels autoluw te maken. Voor het Noorderkwartier worden zelfs plannen gemaakt om het deel van de singelverkeersweg langs de Burgemeester Drijbersingel geheel af te sluiten voor het autoverkeer. Om bij de van Roijensingel te blijven, onlangs is een deel van deze verkeersverbinding, bij de Kop van Assendorp, autoluw gemaakt en ingericht voor max. 30 km per uur. Zelfs de verkeerslichten bij de Sassenpoortbrug en de van Karnebeekstraat zijn verdwenen; de auto moet zich aanpassen aan het overige (langzame) verkeer. De Vrienden van de Stadskern hebben deze herinrichting door de gemeente eind 2024 nota bene genomineerd voor hun jaarlijkse Pluim. Het kan verkeren!