Na de sloop van een groot deel van de oude binnenstad, eind jaren zestig, worden de bakens voorzichtig verzet met het aantreden van burgemeester Drijber in 1970. Zes maanden na zijn aantreden geeft Drijber in een interview aan dat monumentale panden zoveel mogelijk behouden moeten blijven, naar het voorbeeld van het Deventer Bergkwartier. Drijber wil met name laten onderzoeken in hoeverre de oude bebouwing kan blijven staan in het Steenpoortkwartier, het stadsdeel tussen het Hopmanshuis en de Vispoortenplas. Met de ferme uitspraken van de burgemeester wordt het roer omgegooid: sloop, doorbraken en grootschalige ‘cityvorming’ worden vervangen door restauratie, behoud van het stratenpatroon en terugkeer van woningen in de binnenstad.
Het Steenpoortkwartier is het eerste voorbeeld van het nieuwe beleid. In 1971 geeft de gemeente opdracht aan het Amsterdamse architectenduo Aldo van Eyck en Theo Bosch om hier een kleinschalige woonwijk te ontwerpen. Het ontwerp wordt bij het ministerie van Volkshuisvesting aangemerkt als ‘experimenteel woningbouwprojekt’. Het plan omvat 75 woningen en 21 bedrijfsruimten en winkels. Alle woningen worden volgens eenzelfde typologie gebouwd, met gevels in rode baksteen, arcaden en afgeplatte topgevels, typerend voor de bouwstijl van de jaren zeventig. De Vrienden gaan akkoord met het bouwplan. Daarbij weten ze te voorkomen dat het woningbouwproject zich uitstrekt tot op het Rodetorenplein. Het idee was namelijk dat het plein tussen Hopmanshuis en het hotel Muthert (nu Las Rosas) zou worden volgebouwd met een groot cirkelvormig bouwblok. Het ‘Aldo van Eyckplan’, zoals we het nu meestal noemen, wordt in 1974 voltooid.
35 jaar later wordt het stadsbeeld tussen Hopmanshuis en hotel Muthert opnieuw bedreigd door nieuwbouwplannen. Architectenbureau De Zwarte Hond ontwerpt in 2009 een grootschalig nieuwbouwcomplex voor deze locatie, bestaande uit een massief drielaags blok met horeca en appartementen. Gelukkig wordt het bouwplan gecanceld en blijft het stadsplein fietsparkeerruimte. Jammer alleen dat het in 2005 op dit plein opgegraven fundament van de middeleeuwse Jan Baghstoren daardoor niet meer goed zichtbaar is.