Naar overzicht

Sloop van het Huis met de Hoofden voorkomen (circa 1971)

Een van de oudste woonhuizen van Zwolle, met een bouwstijl die vaak wordt geassocieerd met de Hanzetijd, is het Huis met de Hoofden. Het huis dankt zijn naam aan de unieke, met hoofden versierde houten consoles in één van de vertrekken. Veel Zwollenaren kennen het nog als de Stedelijke muziekschool of ‘De Muzerie’.

Het gotische gebouw aan de Goudsteeg werd vermoedelijk in 1464 gebouwd en diende als woonhuis voor een aantal adellijke families. In 1827 werd het pand gebruikt als pakhuis, tot het in 1857 werd aangekocht door de gemeente Zwolle, die er een Franse school stichtte. In 1888 nam de firma Klinkert het pand in gebruik als lakstokerij en later zat er verffabriek Van Wijhe. In 1966 werd het pand weer door de gemeente Zwolle aangekocht, dit keer met de bedoeling om het vervallen pand te laten slopen… 
Een onderzoek door de Vrienden van de Stadskern bracht aan het licht dat het ging om sloop van een van de meest authentieke middeleeuwse woonhuizen van Nederland! De Vrienden ondernamen actie en Han Prins maakte schetstekeningen van het complex, die enkele dagen voor de geplande sloop aan burgemeester Drijber werden gepresenteerd. De tekeningen van Prins bleken weer eens een succesformule te zijn: de sloop werd opgeschort. 
In de jaren daarna werd het pand gerestaureerd en in 1975 kreeg het een nieuwe bestemming als stedelijke muziekschool. Weliswaar zijn de originele middeleeuwse balkdragers indertijd als eigendom meegenomen door de familie Van Wijhe (het hele huis zou immers toch tegen de vlakte gaan), maar er zijn replica’s van de balkendragers geplaatst in het huis.

Leegstand vormde tien jaar geleden opnieuw een bedreiging voor het monumentale pand: het Huis met de Hoofden zou worden verkocht en verbouwd tot een appartementengebouw. De Vrienden schreven een bezorgde brief aan het gemeentebestuur – ditmaal zonder schetsen – en drongen er met succes op aan dat de gemeente ‘recht doet aan de rijksmonumentale waarden in dit oudste deel van de stad’: het Huis met de Hoofden is nu een van de trotse parels in het bouwkundige erfgoed van Zwolle en vast onderdeel van historische stadswandelingen.